Bu makalede, pazarlamacıların bu yeni Metaverse evreniyle neden ilgilenmesi gerektiğini, nasıl hazırlanacağını ve bunun uzun vadeli stratejilere nasıl uygulayabileceğini öğreneceksiniz. Metaverse’in ortaya çıkışı, sosyal medya pazarlamasının arkasındaki gücü ve sosyal medyanın insanların harcamaları üzerindeki etkisini görmeye başladığımız ortalama 2008 yılında başlayan sosyal medyanın ilk günlere benziyor. Birçok marka ve pazarlamacı Metaverse’in arkasında aynı potansiyeli yavaş yavaş görmeye başlıyor ve bu potansiyel pazarlama endüstrisini yeniden şekillendireceğe benziyor.
Web 3.0 ile yeni bir dönem başlıyor
İnternet ile ilk tanıştığımız dönem Web 1.0 ile geçekleştir. Kullanıcıları bilgi ile birbirine bağlayan internetin ilk günleriydi diyebiliriz. Bu dönemde, işletmelerin internette web sayfası oluşturup yayınladıkları bir yerdi. Web 2.0 ise şu anda yaşadığımız dönem: sosyal medyanın yükselişi ve internette insanların birbiri ile bağlantı kurabildiği devasa bir ağ.
Web 2.0’da, markaların hedef kitleleriyle bağlantı kurmak için bellip sosyal medya platformları üzerinde topluluklar ve takipçiler oluşturduklarını biliyoruz. Ancak bu bağlantıların merkezinde asıl amaç, platformların kullanıcılar hakkında veri topluyorlaması ve bu verileri para kazanmak için kullanması bulunuyor
Bu nedenle, bu topluluklar, bu platformlarda kiralık arazi olarak adlandırdığımız şey üzerinde olurlar: Topluluğun kurucusu dahil, topluluğun üzerine inşa edildiği hiçbir şeye sahip değildir.Sosyal Medya Platformu topluluk üzerinde kurucunun sahip olduğundan daha fazla kontrole sahiptir. Yani Web 2.0 çağında, bir markanın bir etki alanı dışında doğrudan sahip olabileceği pek bir şey yoktur.
Artık Web 3.0’a girerken, Sosyal medyada bu paltformlara ait alanlarda bir topluluk kurmaktan, sizin sahip olduğunuz bir alanda hedef kitlenizle doğrudan bağlantı kurabileceğiniz bir evrene nasıl evrildiğini görüyoruz. Metaverse’in bir parçasını oluşturan Web 3.0, insanları kendine ait dijital yerlere ve nesnelere bağlamaya hazırlanıyor. Eğer bir perakende mağazanız varsa ve şu anda mobil web üzerinden potansiyel müşteriler alıyorsanız, yakında sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik kullanarak yeni potansiyel müşteriler edindiğiniz bir dünya oluşturabilirsiniz.
Örneğin, Fewocious olarak bilinen genç bir dijital sanatçı, çift başına 3.000 $’lık bir başlangıç fiyatıyla bir sanal spor ayakkabı koleksiyonu oluşturmak için RTFKT Studios (kendisi bir Metaverse markası) adlı bir şirketle ortaklık kurdu. Bahsettiğim sanal spor ayakkabı koleksiyonu piyasaya çıktığında hepsi tükendi ve Fewocious ve RTFKT Studios milyonlar kazandı.
Tabii ki, Metaverse aslında Web 3.0’den çok daha fazlası. Siberalanda fiziksel insan iletişimine ve yaşayışına bir yakınsama diyebiliriz. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, dijital para birimi, blockchain, kripto para birimleri, NFT’ler…Metaverse ile Başka birinin sosyal medya sitesinde bir topluluk oluşturmak yerine, hedef kitlenizi inşa ettiğiniz yeni bir dünyaya getirme fırsatına sahip olacaksınız.
Facebook Metaverse’in Sahibi Olacak mı?
Tabii ki, Metaverse hakkında yakın zamanda Meta olarak yeniden markalaşan, konumlarını sağlamlaştıran ve Metaverse’i halka getiren bir lider olma arzusunu sağlamlaştıran Facebook’un geleceğini de tartışmadan Metaverse hakkında konuşamayız. Peki, Facebook Metaverse’e sahip olabilir mi ve olacak mı? Metaverse’de tam olarak ne olacağını söylemek için çok erken. Şu an itibariyle, Metaverse’ün sözlükte bir karşılığı bile yok, bu yüzden şuan için resmi olarak tanımlanmamış bir şeyin geleceğini öngörmeye çalışıyoruz.
Fakat görünen koy klavuz istemez. Facebook veya başka herhangi bir şirket Metaverse’e sahip olamaz – ancak Metaverse’in en azından bazı kısımlarına, yani sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi giriş noktalarında kesinlikle varlıklarını oluşturmaya başladılar. Ancak Metaverse’i oluşturan diğer parçalar söz konusu olduğunda Facebook şuan için lanse ettiği kadar sahip değil.
Her geçen gün daha çok insan konu hakkında haber alıp veya duyup, Metaverse’e çok daha fazla ilgili ve heyecanlı hala gelmekte. Bu, Metaverse’nin hayatımıza girmesinin, tahmin edebileceğinden daha hızlı gerçekleşeceği anlamına geliyor.
Metaverse Merkezi olmayan varoluşu nedeniyle, hiçbir şirketin Metaverse’e sahip olması mümkün değil. Aksine, Metaverse içinde bulunduracağı kulanıcılar tarafından inşa edilen ve herkese açık bir siber alandır. Bu ademi merkeziyetçilik, Web 3.0, NFT ve Metaverse topluluklarının birçoğunun oldukça sık tartıştığı ve gerçekten bağımsız bir Metaverse’e olunması gerektiğinin inanıldığı bir alan. Zaten Metaverse’e sahip bir şirketin olması, fiziksel alemin gerçekliğine sahip bir şirketin olmasına benzer dolayısıyla olması mumkun değildir.
Yine de Facebook (veya Meta), Metaverse üzerinde varlığını güçlü bir şekilde gösteriyor ve bizlerin facebook’un yaptıklarını izlemesi oldukça faydalı olacaklar. Facebook’un yeniden markalaşma duyurusu Metaverse’i anaakıma ve genel halkın gündemine taşıyarak populerleştirdi. Sadece birkaç ay önce, yalnızca birkaç küçük niş topluluk Metaverse hakkında bilgi sahibiydi ve tartışıyordu, şimdi bu konuşma global olarak büyüdü ve herkesin dikkatini eken bir başlık haline geldi.
Şirketler Metaverse’ nasıl hazırlık yapabilir?
Metaverse hakkında bilgi edinmeye başlamanın en kolay yollarından biri oyun topluluklarına dikkat etmek ve hatta mümkünse Roblox gibi oyunlar oynamaya başlamaktır. Ek olarak Discord’a girebilir ve metaverse ile ilgili sunuculara katılabilirsiniz. Eğer ingilizceniz yeterli ise The Metaverse™ sunucusu iyi bir başlangıç olacaktır. Bazen gözden kaçsa da Discord, Slack’e benzer bir arayüze benziyor.
Ek olarak, Web 3.0, blok zinciri ve NFT uzmanlarının ve topluluklarının çoğu zaten Discord üzerinde başladı, bu nedenle her şey ana akım haline gelmeden ön ce bu erken benimseyenlerin çoğunu dinleme, öğrenme ve bağlantı kurma şansınız olacaktır.
Metaverse için Uzun Vadeli Bir İş Stratejisi Oluşturma
Metaverse ana akım haline geldiğinde onunla birlikte gelecek her şeyi tahmin edemesek de, genel olarak işletmeler, pazarlama uygulamaları ve işi ilerletmek için yeni stratejilere öncülük eden pazarlamacılar üzerinde bir etkisi olacağını öngörmek hiç zor değil. Bu yüzden uzun vadede işinizin bu evrende nasıl konumlanacğını şimdiden düşünmeye başlamanızı şiddetle öneririm.
Unutmayın ki, sosyal medyanın gerçekten patlamaya başladığı zamanlarda, çoğu işletmenin sosyal medya yönetimi için bir ekibe veya bunun ilgili bir iş koluna sahip olmayı akıllarına dahi geitrmediklerini unutmayın
Sosyal medya 2009 başlayıp 2012’de ise şimdiki pazarlama alanı haline geldiğinde bile, birçok işletme hala sadece bir sosyal medya yönetici ile hayatta kalmaya devam ediyor. Bir pazarlama stratejisini planlamaya ve yürütmeye yardımcı olacak bir sosyal medya ekibi oluşturmak, yalnızca büyük şirketlerin ve markaların yaptığı bir şeydi. Geçmişte edindiğimiz deneyimler, Metaverse’in ortaya çıkışının, öncelikle büyük markalar ve şirketleri etkisi altına alarak, küçük işletmeleri de aynı şekilde etkileyeceğini gösteriyor.
Erim Kocatepe
Tasarım ve dijital medya alanında geçmişi olan, ödüllü bir yaratıcı Yönetmen & Dijital Pazarlama Uzmanıyım, 7 yılı aşkın tecrübem ile küçük firmalardan büyük işletmelere reklamcılık, görsel kimlik, markalaşma, kreatif yönlendirme ve sosyal medya iplanlaması gibi önemli konularda yardımcı oluyorum.
Related Posts
Şubat 17, 2022
Meta, Instagram için 3D avatar özelliğini duyurdu
Instagram'ın Başkanı Adam Mosseri'nin…